Ma van a Transznemű láthatóság nemzetközi napja

Szerző: Transvanilla

Ma, március 31-én van a Transznemű láthatóság nemzetközi napja. A Transgender Michigan ügyvezető igazgatója, Rachel Crandall-Crocker által 2009-ben létrehozott TLNN a novemberi mértékletes és reflektív Transznemű emlékezés napjának ellenpontját jelenti. Mindössze pár év alatt a TLNN egy helyi, Michigani eseményből olyan nappá nőtte ki magát, melyet már világszerte ünnepelnek és aminek hatására a transz emberek mindenütt valós, emberi arcot kölcsönözhetnek a transz jogokért és a transz emberek elfogadásáért vívott harcnak. Viszont annak ellenére, hogy egyre több transz ember választja a látható életet (ma és minden egyes nap), még mindig nagyon kis számokban vagyunk jelen. Szükségünk van a barátaink és szövetségeseink segítségére, hogy kiterjesszék az üzenetet és még hatásosabbá tegyék a láthatóságunkat. Íme hét dolog, melyet mindenki megtehet, hogy a TLNN valóban számítson:
234234234-22.jpg

1. Támogasd a transz hangokat!

Magyarországon is megannyi tehetséges transz író, szónok és aktivista dolgozik azon, hogy növeljék a transz közösség küzdelmének tudatosságát, és hogy jobbá tegyék a dolgokat. Oszd meg az írásaikat a közösségi médiában! Menj és nézd meg őket beszédeik alatt! Ha egy olyan helyen vagy, ami ezt lehetővé teszi, hívd meg őket, hogy beszéljenek! Minden egyes szempár, mely látja az írásainkat, vagy minden egyes fül, ami hallja a szónoklatainkat, egy újabb lehetőség üzeneteink továbbítására.

2. Támogasd az életedben jelen lévő transz embereket és szervezeteket!

Az élet nehéz egy transz ember számára, főként a nyíltan és láthatóan transznemű személyek esetében. Mi szinte állandó jelleggel szenvedjük el a diszkriminációt és a zaklatást. Az erőszak egy szokásos félelem esetünkben. Szörnyű dolgok tömkelegének vagyunk kitéve, melyek perverzként és deviánsokként ábrázolnak minket. A barátainktól és szeretteinktől kapott támogatás mindent megváltoztathat a világban. Tudasd velünk, hogy látsz minket, hogy érdeklünk Téged, hogy megérted a megpróbáltatásainkat! Adj egy ölelést vagy hagyjál sírni minket a válladon egy kicsikét! Ez a támogatás segíti fenntartani a harchoz szükséges erőt.

3. Adományozz transz célokra vagy önkénteskedj transz szervezeteknél!

Nagyon sok szervezet elkötelezett transz jogok iránt és a többségük, így a Transvanilla is nagyon alulfinanszírozott. Biztos lehetsz benne, hogy a Transvanillánál minden adománnyal és önkéntes munkáddal a szolgáltatásaink szinten tartását segíted! Itt találod, hogyan segíthetsz.

4. Képezd magad a transz identitásokkal kapcsolatosan!

Ha vannak olyan transz emberekkel vagy transz ügyekkel kapcsolatos dolgok, melyekről nincs tudomásod, akkor a mai nap egy jó nap a tanulás elkezdéséhez. Olvasd el a dolgokat, melyeket transz emberek írnak manapság, és minden egyes nap a saját tapasztalataikról! Keresd ki Google-n mindazt, amit szerettél volna tudni. Ha nem találod meg a választ, tisztelettudóan kérj segítséget valakitől! A tudás hatalom, mindazonáltal egy döntő lépés a tudatosság felé.

5. Légy tekintettel a sokszínűségre és a transz ügyek interszekcionális jellegére!

A transz identitások nem csupán transz férfiakra és transz nőkre korlátozódnak. Egy teljes szivárvány létezik a nem bináris és bináris-jellegű transz egyének definiálására, és a mai nap az övék is egyben. Túlságosan is egyszerű hagyni elveszni ezeket az embereket a részletekben, szóval egy a láthatóságnak szentelt napon ne radírozzuk ki őket sem. Mindezek mellett a transz közösség hihetetlenül sokszínű, és ebben a változatosságban a kirekesztés olyan erős metszéspontjaival nézünk szembe, mint a rasszizmus, a gazdasági kiváltság, az oktatás és a szexuális orientáció. A fehér transz emberek tapasztalatai merőben különböznek a színesbőrű transz egyénekétől, akiknél ez hatványozottan nagyobb kockázatot jelent és gyakran a legkevésbé láthatók. Fontos, hogy minél többet tegyünk az érdekképviseletükre való összpontosításra.

6. Ne kényszerítsd a láthatóságot transz személyekre!

Más szavakkal, ne fedd fel az életedben jelen lévő transz személyek identitását az engedélyük nélkül! Még egy, a láthatóságra összpontosító napon is nagyon sok transz egyén választhatja a transz státusza bizalmasan történő kezelését. Ez egy teljesen elfogadható választás a saját életében, és ezt tiszteletben kell tartani. Más identitásának feltárása katasztrofális következményekkel járhat, szóval mielőtt valakit felfednél, legyél biztos abban, hogy ő rendben találja azt, amit teszel. Semmiképp ne szervezz a transz embereket előbújásra ösztönző kampányokat nélkülük.

7. Legyél kimondottan kedves azzal, akinek a láthatósága nem lehet alternatíva!

Közülünk egyeseknek nincs igazából szabad választása abban, hogy felfedje magát és láthatóvá váljék. Számos transz személynek nincs cisznormatív megjelenése (még sértőbb kifejezéssel élve: „nem üti meg a mércét”), ami lehetővé tenné számára, hogy beleolvadjon a világ többi részébe. Ezek az emberek számos alkalommal a legborzasztóbb diszkrimináció és zaklatás elszenvedői, még más transz személyek felől is. A cisznormatív megjelenés megléte főként a gazdasági kiváltság és a genetika adta szerencse ötvözete, így hát nem szabad bántanunk azokat, akik képtelenek „megütni a mércét”. Szóval, fordítsatok több időt ezen emberek megsegítésére és szeressétek őket!

8. Légy egy látható szövetséges!

Amikor egy olyan cégnek dolgozol, ami felhozza a #transdayofvisibility-t egy céges ülés során
A transz közösség szövetségesének lenni többet jelent annál, hogy nem vagy szörnyű transz emberekkel szemben. Az igazi szószóló ismertté teszi az álláspontját. Kiálts transzfóbiát és transz-nőgyűlöletet, ha azt tapasztalod! Lépj kapcsolatba törvényhozókkal, és nyomatékosítsd a transz munkavállalást, valamint a közintézményi és közterületi védelmet! Harcold ki a munkáltatódnál a transzokat is érintő egészségügyi ellátást! Tudják meg a Téged körülvevő emberek, hogy transz személyeket pártfogolsz, és nem tűröd meg az elnyomásukat! Mindenki, aki a támogatásunknak hangot ad, csökkenti a transzneműséghez csatolt társadalmi megbélyegzést.

Transznemű láthatóság nemzetközi napja rendezvény

Ebben az évben a Transvanilla Transznemű Egyesület a Látható transzok közösségi kiállítással készül a jeles napra, illetve emellett hashtag kampányt indítunk #láthatótranszok néven, melyet használva jelezhetitek elkötelezettségetek a transzneműek iránt. Tenni csak annyit kell, hogy Instagram-on, Twitteren vagy itt Facebookon transz specifikus posztjaitokban vagy kommentjeitekben használjátok a hashtaget ezzel megmutatva támogatásotokat a transznemű közösség felé. Mutassuk meg, hogy vagyunk és hogy vannak szövetségeseink!

Azért jött létre a Látható transzok közösségi kiállítás, hogy segítsen kicsit megismertetni a publikummal a transznemű személyek érzéseit, gondolatait és megéléseit. Hogy láthassuk, mennyire izgalmasak, kreatívak, mélyek és igaziak ők is, akárcsak cisznemű kortársaik. Fotókon, elbeszélésekben, versekben, különleges tárgyakban vagy mindezek kombinációjában kerül bemutatásra az élet, hogy közelebb hozzuk ezt a nem is annyira misztikus és különc világot az érdeklődőkhöz. Jelenleg öt alkotó mutat be közösségi molinókon utazó kiállításunkon, mely magyar és angol nyelven is megtekinthető.

Megnyitó: 2018. március 31. 18.00 Why Not Budapest (Budapest, Belgrád rkp. 3-4)
A kiállítást megnyitja: Novák Angéla előadóművész
Az esemény kétnyelvű lesz magyar - angol
A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2018. április 6-ig.

novak-angela1.jpgNovák Angéla