Megérkezett a Transparenting kampány

Szerző: Marahwyn

Elindult „Transparenting" néven, egy izgalmas kampány, melynek során a transzneműség, a transznemű ember a „család” fogalmához való viszonyát mutatjuk be képekben, transznemű emberektől származó gondolatokban, és esetleg érdekes infografikákkal. Jogosan adódna a kérdés ugyanakkor, hogy miért is van erre egyáltalán szükség? Miért is merül fel újra és újra, hogy a transzneműséget valamilyen újabb, a társadalom nagyobb része számára eddig nem ismert nézőpontból mutassuk be, nevezetesen most éppen a család oldaláról?

szulok.jpg

A Transparenting kampány legfőbb tanulsága és célja, hogy az alapvető értékekre hívja fel a figyelmet; a szeretetre, az együttélés és elfogadás mély kapcsolatára és arra, hogy milyen csodálatos érzés is az, amikor valakinek egy békés, bensőséges családi légkörben lehet élnie. Nem kell transzneműnek lenni ahhoz, hogy egy családban konfliktusok, elfogadási problémák, esetleg sajnos vérre menő nézetkülönbségek legyenek, amelyeket feloldani időnként hatalmas feladat, ugyanakkor hihetetlenül gyümölcsöző a lélek nyugalma érdekében.

Sajnos Magyarországon általános tapasztalat, hogy azok az emberek, akik vállalják transznemű mivoltukat, hatalmas konfliktusok elé kénytelenek állítani magukat saját kiteljesedésükért. Elfelejtődhetnek az igazi, alapértékek akár csupán a transzneműekkel kapcsolatos tévhitek okán. Ez szomorú, hiszen egy transznemű egyén épp ugyanúgy meg tudja adni azt, amire egy gyermeknek szüksége van; ha pedig a gyermek maga transznemű, épp ugyanúgy tud tisztelettel, szeretettel fordulni szüleihez, ha azok elfogadóak. Számos tanulmány támasztja ma már alá azt, hogy kiegyensúlyozott érzelmi talajon álló szülő-gyermek kapcsolat esetén a szülő nemi identitásának felvállalása nem okoz olyan problémát a gyermek számára, amely feloldhatatlan lenne.

A Transparenting kampányban tíz napon keresztül képeket és infografikákat láthatunk ennek jegyében, hogy felhívjuk arra a figyelmet, hogy nincs feloldhatatlan konfliktus, nincs olyan előítélet, amely a gyermek iránt táplált szeretetet eloszlathatná és hogy milyen jó is elfogadni egymást!