Nemi sokféleség

Látható transzok

A transz láthatóság a tükörnél kezdődik

Szerző: AndySYS

transz_ruha.jpgLegalábbis a sajátunk. Hej, de bonyolult egy dolog ez! :D A fenti képen ábrázolt pillanat - nos, már közel 4 éve annak, hogy ott tartottam.

Tovább olvasom

IGENT A NEMRE!

Szerző: Kolos

Helyzet van. Az elmúlt két évben már másodszor fordul elő, hogy átmenetileg nincs lehetőség a nemváltoztatásra Magyarországon. Most épp azért nincs, mert az érintett hivatalok nem értenek egyet, hogyan is kellene a 2017 január elsején hatályba lépett jogszabály szerint eljárni.

burokracia.jpg

Tovább olvasom
2018\07\13 Marahwyn

És mi a helyzet velünk?

Szerző: Marahwyn

Teljesen érthető okokból tengődik látszólag a T betű ott, a hetero normativitástól eltérő betűláncolat negyedik tagjaként. Az LMBTQ megnevezés sokak számára kicsit olyannak tűnhet, mint egy rózsaszín esőkabát; hiába pereg rá az „égi áldás” lucskos és fröcsögő igazságmániája, így együtt védi meg az alatta lévő világot az által, hogy egyetlen közös ügyként van kezelve. Ekként harcolhat a mozgalom egy-egy adott célért, tagjai egyenlőségéért, egy elfogadóbb világért, stb. Azért jól is hangzik ez, hogy mi, „a megszokott”-tól eltérők, összeállunk egy csapatba, egy pajzsként menetelünk előre, hiszen együtt erősebbek vagyunk. Aki látott már klisés amerikai filmet az pontosan tudja, mire gondolok, ha összefognak a főszereplő individuumok, akkor hirtelen mindenkit agyonüt a felismerés, hogy így egyszerűbb és vége is a sztorinak. Vagy mégsem?

kgm_historic_trans_flag_raising_from_facebook.jpg

Tovább olvasom
2018\06\11 Marahwyn

Egy fantasztikus nő egy transznemű nő szemével (review)

Szerző: Marahwyn

Megkértek, hogy írjak egy véleményt a filmről, ami végül kiütötte Enyedi Ildikó Testről és Lélekről-jét a végső döntésnél. Egy filmről, ami bár egy transznemű nőről szól, valahogy kicsit mégsem. De a lehető legjobb értelemben.

Figyelem, a következőkben a saját véleményemet fogom csak megfogalmazni transznemű nőként Sebastian Lelio, Egy fantasztikus nő című filmjéről. Spoiler veszély nincs, mert pont azt szeretném én is elérni, hogy minél többen megnézzék a filmet, mert jó ég, ennek a filmnek már nagyon ideje volt!

sajto1.jpg

Tovább olvasom
2018\06\09 Marahwyn

Transztalgia, avagy helyszíni zsemle az életemről

Szerző: Andrea Disorder

Valahol -gondolom én- minden transznak fura élete van, de az enyém mintha egy kicsit különösebbre sikerült volna. Persze, mindenkinek a maga gerezdje a legnehezebb (nem, nem magázódunk), de azért engedjétek meg, hogy megmutassam, miről beszélek, avagy hogyan jutottunk el Mara kolléganővel nosztalgiázás közben az első randitól a temetésig.

***

Kalandjaim anno domina 2008 és ’12 közé datálhatók, az alkoholos téridő-görbületért felelősséget nem vállalok.
Ebbe a szűk öt esztendőbe sűrítettem bele a komplett életemet, ami előtte még, utána már nem volt, de ez egy másik igeidő.
Szerencsére nehezen hihető, hogy 10 éve érettségiztem és az egyetem nagyjából második évében kezdtem el tranzitálni. Nem untatlak titeket részletekkel, százezer tranzisön sztorit olvastunk már és valahogy mind nyomasztó, úgyhogy én inkább az izgalmas részét ragadnám meg.

34777605_1817068991678135_4865036763304820736_n.jpg

Tovább olvasom

Ma van a Homofóbia, transzfóbia és bifóbia ellenes világnap

Szerző: Transvanilla

28 éve, ezen a napon (május 17.) törölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a mentális betegségek jegyzékéből a homoszexualitást. Ennek ellenére még ma is sokakat ér hátrányos megkülönböztetés azért, mert a saját nemükhöz vonzódnak. Még ma is a világ 72 országában a homoszexualitás még mindig törvényellenes, az IDAHOTB számításai szerint ez több mint 1 milliárd embert érint.

homophobia-biphobia-transphobia.png

Tovább olvasom

Ma van a Transznemű láthatóság nemzetközi napja

Szerző: Transvanilla

Ma, március 31-én van a Transznemű láthatóság nemzetközi napja. A Transgender Michigan ügyvezető igazgatója, Rachel Crandall-Crocker által 2009-ben létrehozott TLNN a novemberi mértékletes és reflektív Transznemű emlékezés napjának ellenpontját jelenti. Mindössze pár év alatt a TLNN egy helyi, Michigani eseményből olyan nappá nőtte ki magát, melyet már világszerte ünnepelnek és aminek hatására a transz emberek mindenütt valós, emberi arcot kölcsönözhetnek a transz jogokért és a transz emberek elfogadásáért vívott harcnak. Viszont annak ellenére, hogy egyre több transz ember választja a látható életet (ma és minden egyes nap), még mindig nagyon kis számokban vagyunk jelen. Szükségünk van a barátaink és szövetségeseink segítségére, hogy kiterjesszék az üzenetet és még hatásosabbá tegyék a láthatóságunkat. Íme hét dolog, melyet mindenki megtehet, hogy a TLNN valóban számítson:
234234234-22.jpg

Tovább olvasom

A nap, amikor előléptettek

Szerző: Marahwyn

Ennyi. Itt vagyok megint, rengeteg kihagyás után, most ismét elmesélek egy esetet. Bár most, lehet nem lesz annyira vicces, mint az eddigiek. Így, kedves olvasó, amennyiben a napi politika szívszorító bugyraiban éppen elmerülve, levegőért kapkodva nyitottad meg ezt a lapot, hogy majd valamelyest lazít rajtad a kellemes, humoros sztorizgatás a transznemű lét tapasztalásairól, nos, akkor ajánlom, hogy ikszeld ki az oldalt, mert ez talán nem tetszik majd. Nem gond. Én is szoktam. Időnként csak úgy sok és most, így, minek túráztassuk megfáradt önmagunkat, ha az nem szeretné. 

piros_lap.jpg

A kép csak illusztráció!

Tovább olvasom