Ma van a Homofóbia, transzfóbia és bifóbia ellenes világnap

Szerző: Transvanilla

28 éve, ezen a napon (május 17.) törölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a mentális betegségek jegyzékéből a homoszexualitást. Ennek ellenére még ma is sokakat ér hátrányos megkülönböztetés azért, mert a saját nemükhöz vonzódnak. Még ma is a világ 72 országában a homoszexualitás még mindig törvényellenes, az IDAHOTB számításai szerint ez több mint 1 milliárd embert érint.

homophobia-biphobia-transphobia.png

Némely országokban a törvény börtönnel sújtja a melegeket. Több országban halálbüntetés is járhat érte. Azokban az országokban, ahol a homoszexualitás legális, a diszkrimináció és a fizikai bántalmazások még mindig gyakoriak. Rosszabb a helyzet a transzneműek esetében, akik láthatóak, valamint a leszbikusoknál, akik valamelyest láthatatlanok a többségi társadalom számára. A legtöbb országban transzfób törvények korlátozzák az embereket abban, hogy ne a születési nemük által meghatározott társadalmi normáknak megfelelően viselkedjenek. Vannak országok, ahol a helyzet javul, de attól tartunk, ez is csak átmeneti. Máshol a helyzet egyre rosszabb évről-évre.Nagyon kevés azon országok száma ahol igyekeznek a teljes társadalmi és jogi egyenlőség elérésére azok számára akik azonos nemű párjukkal élnek vagy szabadon szeretnék megélni transzneműségüket.
Minden évben május 17-én, a Homofóbia, transzfóbia és bifóbia ellenes világnap mindenkit arra szólít fel, hogy további kezdeményezésekre és cselekvésre van szükség. A világ több mint 100 országában, minden kontinensen, Albániától Zimbabwéig különböző rendezvényeken (kiállításokon, vitákon, TV és rádióprogramokban, stb.) egyesületekkel, szervezetekkel, önkormányzatokkal és kormányokkal közösen hívjuk fel a figyelmet az előttünk álló feladatokra.
Május 17-én a Homofóbia, transzfóbia és bifóbia ellenes világnapon azt kérjük a politika mindegyik szereplőjétől, hogy harcoljanak a szexuális orientáció, nemi identitás és nemi önkifejezés elleni diszkrimináció és az erőszak minden fajtája ellen, és minden állampolgárt pedig arra bátorítunk, hogy mutassa meg, ez a nap lehet a remény, a sokszínűség és a béke napja, valóban mindenki számára.

A világnap alkalmából az ILGA-Europe, európai LMBTI ernyőszervezet és a Transgender Europe, a transz emberek jogaiért és egyenlőségéért dolgozó európai emberi jogi civil szervezet is kiadta a 2018-as LMBTI és transzjogi térképét és indexét.

A 2018-as Rainbow Europe csomagról bővebben itt.

rainbow_europe_map_2018.png

 Az Európai transzjogi térkép és index 2018 adatairól itt olvashatsz.

tmap2018.png

--

Bővebben a transzfóbiáról:
http://transvanilla.hu/altalanos/transzfobia

Homofóbia:

A szó jelentése félelem, idegenkedés a homoszexualitástól, illetve a melegektől, leszbikusoktól. Tágabb értelemben a homoszexuálisokkal szembeni ellenérzések, diszkrimináció általános megnevezése.

Bifóbia:

Egy olyan kifejezés, ami az idegenkedés, ellenszenv, félelem vagy diszkrimináció leírására szolgál a biszexuális személyekkel szemben, amit produkálhat mind heteroszexuális, mind homoszexuális személy, az eltérő életmód és gondolkodás miatt.