Nemi sokféleség

Látható transzok

2017\11\18 Látható transzok

A láthatatlan transzok

Szerző: Marahwyn

Mikor ez a blog elindult, a cél az volt, hogy bemutassa, láthatóvá tegye a transznemű emberek mindennapjait. Néhol humorral, néhol a mély valóság ridegségével, érzésekkel, tapasztalatokkal, egyszóval igazi történetekkel arról, hogy kik is a transz emberek, a „Látható transzok”. 

tdor2017.jpg

De most a láthatatlanokról szeretnék beszélni. Azokról a bátrakról, akik szótlanul harcolnak nap, mint nap a létért és a kiteljesedésért. A lélek fájdalmai között fogcsikorgatva akkor is mennek tovább és vállalják önmagukat. Vagy épp odabenn, az előbújás előtt állva, félelmük miatt teljes rejtőzködésben élve, tűrik a társadalom nyomását, mely olyan nehézzé teszi, hogy merjenek szólni magukért.

És azokról a transz emberekről beszélek most, akik elvesznek ebben a küzdelemben. Láthatatlanul. Sokan vannak. Rengetegen. És mind megérdemlik a legnagyobb tiszteletet. Tavaly 325 transznemű és dzsender non-konform sorstársunk lett emberölés áldozata a világon. Hogy miért? Csak. Mert nem emberek néhány elvakult és kegyetlen ember szemében. Szerintük nem ember az, aki nem a másikon igyekszik levezetni belső feszültségeit, hanem önmagát keresi és megéli. Szerintük az sem ember, aki ráadásul egy kisebbséghez tartozik, migráns vagy a szexmunkát választja, mert nem lát más kiutat a sorsa viszontagságaiból. 

Mind végtelenül értékesek vagyunk egyenként is, de együtt ugyanúgy, mi, transznemű emberek. Tegyük láthatóvá, akiket elvesztettünk, tegyünk azért, hogy ne forduljon elő efféle halál többé. Adjunk hangot magunknak a 2017. november 20-án megtartott megemlékezésen. A Transvanilla Egyesület és a Budapest Pride közös eseményén gyertyagyújtással tisztelgünk az elhunytak emléke előtt, ezzel mutatva meg, hogy vagyunk, és hogy mindig is leszünk. Ez a közösség erős, hiszen külön-külön is lélekben erősek a benne lévők. Legyünk hát együtt, kicsit mutassuk meg, hogy mit is jelent transznak lenni és hogy elég volt a gyűlöletből. Gyertek mind és igenis merjünk kiállni  magunkért!

Transvanilla Transznemű Egyesület

A nap, amikor azt hitték „nőből lettem férfi”

Szerző: Marahwyn

A beszélgetést kommentár nélkül csípem csak ide az elejére. Helyszín a közeli bank. Ámen.

- Jó napot kívánok! Miben segíthetek?
- Jó napot! Pénzt szeretnék feltenni a számlámra.
- Rendben egy személyit, lakcímkártyát és a kártyáját szeretném akkor kérni.

lt.jpgFotó: Del LaGrace Volcano

Tovább olvasom

Tippek és trükkök kínaiak elijesztésére

Szerző: Marahwyn

Munkát keresek. Egy ideje már, de a most elmesélésre kerülő esetnek ez a tény csak a gyújtózsinórja volt. Kaptam egy telefonszámot, hogy itt érdeklődjek titkárnői állással kapcsolatosan. Van tapasztalatom ilyen téren, így tetszett az ötlet.

ch.jpg

A kép csak illusztráció!

Tovább olvasom

Ciszológia - avagy mitől döglik a gyári férfi

Szerző: Andrea Disorder

Azt a megtisztelő felkérést kaptam, hogy értekezzek arról, mennyire és miben más a hetero ciszférfiak hozzáállása egy transznemű nőhöz.
Disszertációm alapja a szerény tény, hogy férfiakból Msc-ztem, pontosan három hete fogyasztottam el a tizediket, aki volt oly kedves el is vett feleségül d̶e̶ ̶m̶i̶n̶e̶k̶ és éppen kóstolgatom a következőt, aki viszont némileg (vagyis hát nemileg...) egyelőre nem lett félvilágosítva még.

Na de ennyit az egómról, térjünk a lényegre.

andi.jpg

Tovább olvasom

Kezi’ csókolom!

Szerző: Marahwyn

Előre jelzem, hogy bár a sztorim egy rövidke eseményt hivatott csupán elmesélni, de épp azért, hogy hangsúlyozzam és közelebb hozzam a cisz embereket is hozzánk, kicsit bemutatásra kerül, hogy mennyire nem különbözünk az élet esetlenségét illetően, mi transzneműek, senki mástól.

borotvano.jpgA kép csak illusztráció!

Tovább olvasom

Ezek elmentek otthonról - avagy: ők szolgálnak, nekünk (majdnem) végünk!

Szerző: Szőke Zsanett

Transzvesztitaként / crossdresserként (kinek hogyan tetszik) közel 20 éve mutatkozom nyilvánosan is, kb. heti rendszerességgel (olykor sűrűbben, olykor ritkábban). Amikor csak tehetem ilyen módon fejezem ki női identitásomat, ami az öltözködésben, viselkedésben mutatkozik meg. A lehetőségeimhez mérten minél nőiesebben, csajosabban teszem ezt, tehát alapvetően nem egy drag queen jellegű polgárpukkasztás a célom és nem is a "négyfal között" szocializálódott otthonülő transzvesztiták táborát erősítem. Magyarán nem egy színpadi túlzás vagyok az utcán, hanem egy beilleszkedni próbáló T-csaj.

story_jeanette.jpg

Tovább olvasom

Nemtelen/bú/

Szerző: F. Emmett

A család gondolata valahol a szavak közt. Egyszer vágytam rá. Feleségre, gyerekekre, házra...

Nemtelennek hitt szerelem? A lélek nemtelen. Akár ez, akár az, biztos van ilyen. Néha , máskor örökre meghatározó történetek. Megeshet ezeket nem is szabadna leírni, csak magunknak. Ha nemtelen mégis minek nevezzem? Nemtelen-bú? Női bú? Férfi-bú? Keresztényként erőszaktevőnek látom magam, aki leírja a történetet, hogy közelebb kerülhessen Istenhez, hogy végre le tudjon mondani és megismerje saját nemét, ami olykor inkább férfi, mint nő, de külső jegyeiben a jelenben hordozza mind a kettőt.

a3.jpg

Tovább olvasom

Megérkezett a Transparenting kampány

Szerző: Marahwyn

Elindult „Transparenting" néven, egy izgalmas kampány, melynek során a transzneműség, a transznemű ember a „család” fogalmához való viszonyát mutatjuk be képekben, transznemű emberektől származó gondolatokban, és esetleg érdekes infografikákkal. Jogosan adódna a kérdés ugyanakkor, hogy miért is van erre egyáltalán szükség? Miért is merül fel újra és újra, hogy a transzneműséget valamilyen újabb, a társadalom nagyobb része számára eddig nem ismert nézőpontból mutassuk be, nevezetesen most éppen a család oldaláról?

szulok.jpg

Tovább olvasom